De invloed van cafeïne op je sportprestatie


‘Zonder koffie had ik nooit Olympisch kampioen kunnen worden’ 

Dat waren de opmerkelijke woorden van Sifan Hassan na haar geweldige race op de 5000 meter tijdens de Olympische Spelen. 

Ik wist al dat een kop koffie ervoor kan zorgen dat je na een zware nacht net iets scherper bij een vergadering zit de volgende dag. Maar dat je er ook een Olympische medaille mee kunt winnen, was nieuw voor mij. Voldoende aanleiding om het effect van cafeïne op mijn eigen sportprestaties verder te onderzoeken. 

 

Ik ben in samenwerking met Mllgrm (www.mllgrm.com)  de inname van cafeïne gaan testen tijdens trainingen en wedstrijden. En ik was positief verrast door het effect. 

Cafeïne zorgde er merkbaar voor dat ik alert bleef, en dat mijn pijn en vermoeidheidsgevoelens onderdrukt werden. Ik kon langer, gefocust sporten. 

 

Natuurlijk is te veel cafeïne niet goed voor je lichaam, dus het is erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheid cafeïne binnen krijgt, op het juiste moment. Het nadeel met een gewone kop koffie is dat je niet precies weet hoeveel cafeïne er in een kop koffie zit. Kijk maar eens op de bijsluiter en geen één zal je aangeven hoeveel cafeïne er in een schep of capsule zit. Dankzij Mllgrm weet ik dat wel en heb ik een cafeïne plan op maat gekregen waardoor ik precies wist hoeveel gram cafeïne er in mijn kopje koffie zat en hoeveel ik precies moest drinken om mijn sportprestatie te verbeteren. En daarnaast is het ook nog heerlijke koffie! dus win-win voor een echte koffieliefhebber.

 

Hoeveel koffie moet je drinken om te presteren? 

Cafeïne heeft vooral een effect bij langdurige inspanningen zoals het lopen van een marathon, het spelen van een lange tennispartij of een wielerwedstrijd. Om tijdens deze inspanning het gewenste effect te behalen is een bepaalde hoeveelheid cafeïne nodig. Uit onderzoek blijkt: 

 

·      Je een merkbaar stimulerend effect ervaart wanneer je minimaal 1 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht inneemt. 

·      De inname vanaf 3 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht zelfs leidt tot nog betere prestaties. 

·      Cafeïne consumptie van 3-6 mg per kilogram lichaamsgewicht effectief is voor het verbeteren van sportprestaties. Het draagt bij aan het uithoudingsvermogen tijdens het beoefenen van zowel interval- als duursporten. 

 

Wanneer drink je koffie om te presteren? 

Om het gewenste effect te bereiken zijn de hoeveelheid cafeïne en het moment van drinken bepalend. Uit onderzoek blijkt dat je het beste de koffie 45 minuten voor de gewenste prestatie kan drinken, het duurt namelijk ongeveer 45 minuten voordat de volledige hoeveelheid cafeïne is opgenomen in je bloedbaan. 

 

·      Na 4 minuten is 50% van de cafeïne opgenomen in het bloed en merk je de eerste effecten. 

·      Het duurt 45 minuten voordat de volledige hoeveelheid cafeïne geabsorbeerd is in de bloedbaan. 

·      Na gemiddeld 4 uur is de helft van de cafeïne uit het lichaam van een gezonde volwassene verdwenen. 

·      Na gemiddeld 8 uur is de cafeïne volledig uit het lichaam van een gezonde volwassene verdwenen. 

 

Iets voor jou? 

Iedereen reageert anders op de inname van cafeïne. Sommige mensen zijn overgevoelig of juist helemaal niet gevoelig voor de inname van cafeïne. Mllgrm kan jou, net als mij, helpen om je prestaties te verbeteren door het opstellen van een cafeïne plan op maat. Check www.mllgrm.com 

 

Wil jij ook alles uit je sportprestatie halen en je eigen topprestatie neerzetten? Neem dan vrijblijvend contact op hoe ik dat in samenspraak met jou kan realiseren!

 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dat is exact wat Ardjan als geen ander heeft begrepen én in de praktijk brengt. Ardjan coacht je, daagt je uit en gelooft in je zodat je leert, groeit en wint! Zijn enthousiasme, kennis en ervaring bij sportcoaching werkt bij mij zo aanstekelijk dat ik het makkelijk volhoud!"

- Eric -