Een persoonlijk record op de 10km

De 10km is een van de populairste en mooiste hardloop afstanden ter wereld. Trainen voor de 10km is een combinatie tussen uithoudingsvermogen en snelheid. Om dat te bereiken loop je intervalruns die je enthousiast maken, lange afstanden die je uitdagen en ontspannen herstelloopjes om je sterker te maken. 

 

“Een van de redenen waarom de 10 km zo'n fantastische afstand is, is dat je wordt gevraagd over zowel een goede snelheid als een goed uithoudingsvermogen te beschikken.”  Chris Bennett - Nike Running Global Head Coach 

 

Start hard! 

Helaas zijn er momenteel geen wedstrijden, tot wanneer weten we helaas niet. Om toch de motivatie vast te houden is het natuurlijk leuk om je eigen PR’s aan te vallen. Een tip, die je misschien niet zou verwachten, voor een PR op de 10km: START HARD. 

 

Wel of geen tijd verliezen? 

Voor je gevoel is 10km misschien te ver om echt hard te starten. Een normale opbouw zou zijn om je de eerste 5 à 6 kilometer wat te sparen en dan te versnellen in het laatste deel. Maar verlies je dan niet onnodig veel tijd in het eerste deel? 

 

Durf jij het aan? 

De eerstvolgende 10km die je loopt start je eens echt hard! En hard is een tempo zo snel dat je na 6km niet kunt versnellen, en spijt hebt dat je zo hard bent gestart. Op karakter loop je de laatste 4km door! Met deze aanpak is de kans groot op een PR! 

 

Fysiek kun je het! 

Een 10km kun je namelijk lopen op je omslagpunt. Dat betekent dat je de hele 10km tegen het rood kunt lopen. Belangrijk daarbij is een goede warming-up zodat je echt volle bak van start kan. Fysiek kan het! Maar het zal pittig worden! 

 

Dus: een nieuw PR op de 10km? Start hard, accepteer de pijn en ga ervoor. 

 

Wil jij dit ook? 

Wil jij je PR verbreken op de diverse afstanden? Of wil je juist beginnen met hardlopen? Of kom je terug van een blessure? Of wil je juist hardlopen om af te vallen? Dan help ik je graag met een hardloopschema op maat! 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dat is exact wat Ardjan als geen ander heeft begrepen én in de praktijk brengt. Ardjan coacht je, daagt je uit en gelooft in je zodat je leert, groeit en wint! Zijn enthousiasme, kennis en ervaring bij sportcoaching werkt bij mij zo aanstekelijk dat ik het makkelijk volhoud!"

- Eric -