“De paden op, de lanen in.”

Zaterdag (04-03-2023) stond ik aan de start van de 10 mijl van Bloemendaal, een trailrun van 16km door de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Leuk om eens een andere discipline dan wedstrijden op de weg te verkennen en goed om eens een andere prikkel te geven aan je lichaam. In deze blog neem ik jullie graag mee om de wereld van trailrunning te ontdekken. 

 

Wat is trailrunning 

Trailrunning is een vorm van hardlopen die plaatsvindt op off-road terrein zoals bergen, bos, woestijn of in mijn geval de duinen. Het is een steeds populairder wordende activiteit onder hardlopers die graag nieuwe paden verkennen en het leuk vinden zichzelf uit te dagen in de natuur. 

 

Voordelen van trailrunning: 

  • Verbeterde fysieke fitheid - Trailrunning is een uitdagende vorm van lichaamsbeweging die je spieren versterkt en je uithoudingsvermogen verbetert. 
  • Voordelen voor je mentale gezondheid - Tijd doorbrengen in de natuur kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid, stress verminderen en je stemming en creativiteit verbeteren. 
  • Variatie - Trailrunning biedt een verandering van omgeving en terrein, wat verveling en eentonigheid in je trainingsroutine kan voorkomen. 

 

Wil jij ook gaan trailrunnen? 

 

1. Begin langzaam - Het is belangrijk om langzaam te beginnen en geleidelijk je uithoudingsvermogen op te bouwen, vooral als je nieuw bent in het hardlopen. Begin met kortere runs op gemakkelijke paden en bouw langzaam je afstand en intensiteit op.
2. Investeer in de juiste uitrusting - Investeer in een goed paar trailrunningschoenen en overweeg om een hydratatiepakket en comfortabele en vocht afvoerende kleding aan te schaffen.
3. Leer de trail-etiquette -  Het is belangrijk om het pad en andere hardlopers te respecteren door op aangewezen paden te blijven, afval dat je tegenkomt op te ruimen en voorrang te geven aan snellere hardlopers. 

4. Wees voorbereid -  Controleer altijd het weer en de trailomstandigheden voordat je vertrekt en neem een kaart, GPS of telefoon met een kaart-app mee om ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt. 

 

Tot slot
Trailrunning is een uitdagende en mooie activiteit die veel fysieke en mentale gezondheidsvoordelen biedt. Met de juiste planning en voorbereiding kan iedereen beginnen en genieten van deze mooie  buitenactiviteit. Dus pak je spullen, ga de paden op en ervaar de schoonheid van de natuur op een nieuwe manier! 


MET Ardjan Coaching 

Wil jij je ook een trailrunnen? MET Ardjan Coaching kan je hierin begeleiden, zowel op het fysieke als het mentale vlak! 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dat is exact wat Ardjan als geen ander heeft begrepen én in de praktijk brengt. Ardjan coacht je, daagt je uit en gelooft in je zodat je leert, groeit en wint! Zijn enthousiasme, kennis en ervaring bij sportcoaching werkt bij mij zo aanstekelijk dat ik het makkelijk volhoud!"

- Eric -