Het is eindelijk lente! Maar vanaf wanneer is het kortebroekenweer?


 

De zon schijnt gelukkig weer volop de laatste dagen, we kunnen wel zeggen: het is lente! Maar wanneer kun je nu weer in korte loopbroek en korte mouwen naar buiten gaan? Dit blijft lastig en wennen zodra de temperatuur weer stijgt! 

 

Een shirt met lange mouwen en lange broek kan de ene dag perfect zijn en een andere dag veel te warm zijn. Het kiezen van de juiste kleding is best lastig, zeker als het weer erg wisselvallig is. Gelukkig zijn er wat richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste kledingkeuze. 

 

+10 graden 

Veel hardlopers gebruiken het ezelsbruggetje van de +10 graden regel. Met dit ezelsbruggetje ga je ervan uit dat je gevoelstemperatuur ongeveer 10 graden hoger is tijdens het hardlopen, dan dat de temperatuur buiten is. Door gebruik te maken van deze regel kun je je kledingkeuze goed afstemmen. Daarnaast is het ook niet erg dat je het een beetje fris hebt als je deur uitstapt, als je gaat hardlopen ben je binnen zeer korte tijd, als het goed is, opgewarmd. 

 

Maar wat trek je dan aan? 

Globaal kun je per temperatuur het volgende zeggen over wat je kan aantrekken: 

Minder dan 0 graden: een shirt met lange mouw, een thermo sporthemd en een jack, lange (winter)legging en eventueel handschoenen en muts of hoofdband. 

Tussen 0 en 9 graden: shirt met lange mouw en een (thermo) sporthemd, lange (winter)legging 

Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte legging. 

Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte legging (eventueel een petje en zonnebril tegen zon) 

 

Lang of kort? 

Bovenstaande is natuurlijk slechts een hulpmiddel. Elke loper zal het weer anders ervaren. Zo zijn er lopers die bij 10 graden een korte broek aantrekken en anderen doen dat pas bij 17 graden. Het is maar net wat je lekker vindt. Zelf loop ik vaak langer door met een shirt met lange mouwen. Zeker tijdens een intervaltraining kun je in de rustperiode snel afkoelen, waardoor je met een shirt met lange mouwen toch wat warmte behoudt. En tijdens het inspannen, stroop je de mouwen gewoon op! 

 

Wil jij meer tips over hardlopen? Of zelf sneller worden? Of wil je weer beginnen met hardlopen? Boek dan nu gratis een intakegesprek, en ik help je verder! 

 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dat is exact wat Ardjan als geen ander heeft begrepen én in de praktijk brengt. Ardjan coacht je, daagt je uit en gelooft in je zodat je leert, groeit en wint! Zijn enthousiasme, kennis en ervaring bij sportcoaching werkt bij mij zo aanstekelijk dat ik het makkelijk volhoud!"

- Eric -