"Ga je sneller loper door langzaam 

te trainen"

Het 80 -20 principe: gepolariseerd trainen 

Vaak krijg ik de vraag: word je sneller van langzamer trainen? JA, je wordt sneller door langzamer trainen. Veel lopers die ik zie of ken lopen op een te vlot tempo. Helaas word je daar niet sneller van en stagneert je prestatie en liggen blessures op de loer. Door steeds hetzelfde te trainen prikkel je je lichaam niet meer, waardoor je niet beter wordt. 

Door gepolariseerd te trainen, wat betekent dat je 80% van je trainingen langzaam loopt en de overig 20% snel, kun je jezelf wel verbeteren en loop je minder kans op blessures door overbelasting. 

 

Je wordt beter van herstel 

Een van de basisprincipes van training is dat je slechter wordt van de training, maar dat je juist door het daaropvolgende herstel, je lichaam leert om de volgende keer deze prikkel beter aan te kunnen. Hierdoor is het dus belangrijk om je lichaam te blijven prikkelen zodat je beter getraind raakt. Daarom adviseer ik altijd afwisseling in je training zowel in omvang als intensiteit. Voor zowel beginnende als gevorderde lopers is gebleken dat deze gepolariseerde aanpak heel goed werkt. 

 

Gepolariseerd trainen, hoe doe je dat? 

Gepolariseerd trainen houdt vooral in dat je 80% van je trainingstijd langzaam loopt en 20% heel snel. Hierbij is het langzame tempo echt langzaam, en voelt comfortabel tot het einde van je training. Tijdens de intervaltraining trainingen loop je op een snel tempo. Weinig nut hebben de loopjes op een tempo ertussenin, deze loopjes zijn behoorlijk belastend en vermoeiend en geven weinig prikkels aan je training. Het is dus of langzaam of snel! 

 

Waarom werkt het? 

De kracht zit hem in het herstel zoals eerder aangegeven. Van een langzame training herstel je sneller, hierdoor kun je dus frequenter trainen. In een langzaam tempo kun je veilig de omvang van je trainingen opbouwen waardoor je een betere loopconditie krijgt. Je aerobe energiesysteem wordt ook efficiënter, en daardoor kan je sneller lopen. 

 

De snelle trainingen zijn de kwaliteitstrainingen in de vorm van een intervaltraining. Door te variëren tijdens je interval met verschillende tempo’s zorg je ervoor de je sterker wordt. Door intervaltrainingen goed uit te voeren groeit je basissnelheid, dus word je sneller. 

 

Continuïteit 

Door gepolariseerd te trainen loop je minder kans op blessures en hou je meer continuïteit in je trainingen. Hierdoor boek je meer progressie dan wanneer je door blessures steeds opnieuw moet beginnen. 

 

Welk tempo past bij mij? 

Om te bepalen welk tempo bij jou past moeten we eerst je omslagpunt gaan bepalen. Op het moment dat je boven je omslagpunt traint, ga je verzuren en dat wil je voorkomen. Na het bepalen van je omslagpunt weten we welke tempo’s bij jouw langzame of snelle training horen. 

 

Wil jij ook sneller worden? Wil jij weten welke tempo’s het beste bij je passen? Neem dan vrijblijvend contact op hoe ik dat in samenspraak met jou kan realiseren! 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dat is exact wat Ardjan als geen ander heeft begrepen én in de praktijk brengt. Ardjan coacht je, daagt je uit en gelooft in je zodat je leert, groeit en wint! Zijn enthousiasme, kennis en ervaring bij sportcoaching werkt bij mij zo aanstekelijk dat ik het makkelijk volhoud!"

- Eric -